Katrine Hald Kjeldsen, Djøf

Den moderne fagforening skal ikke længere kun at skabe relationer mellem organisation og medlem – men også mellem medlemmer. Her skal der facilitering til.

Katrine Hald Kjeldsen er ansat i Djøf i den afdeling, der hedder Netværk. Det er en fortrinsvis ny afdeling, som udvikler og udbyder ydelser, der ligger ud over en fagforenings traditionelle opgaver som overenskomstforhandlinger, juridisk bistand og rådgivning.

”Vi laver en landingsbane for medlemmerne, så de kan involvere sig i Djøf. Vi faciliterer en ramme, hvor de kan skabe relationer. Det er ikke os, men andre medlemmer, der er interessante. Det er dem, der har viden og ekspertise”, forklarer Katrine og uddyber:

”Blandt djøferne finder du nogle af de skarpeste knive i skuffen. Og de mest indflydelsesrige og ressourcestærke mennesker i kongeriget. Hvad giver mere mening end at give dem adgang til hinanden? Men det kræver frivillige, aktive djøfere, der kommer af egen fri vilje og sætter sig selv i spil. Her kan og skal man ikke stille krav om performance og leverance. Fra sekretariatets side skal man sætte nogle hjørneflag og skabe en ramme.”

Legemiljø med højt til loftet
Mange tror, at djøferne konstant går efter det rationelle, men det er ikke Katrines erfaring. Tværtimod vil de gerne udfordres, overraskes og opleve det utraditionelle. Katrine beskriver den ramme, hun og hendes kolleger skaber for medlemmerne, som et legemiljø med højt til loftet, præget af ligeværd og kreativitet.

”Facilitering er for mig ikke neutralitet – jeg kan ikke forstå, at nogle mener det! Jeg er dominerende på formen, jeg indbyder til larm og grin og kan blive helt udmattet, fordi jeg har brugt mig selv for meget. Kan jeg give mindre af mig selv?”

Katrine reflekterer et øjeblik og svarer så:

”De fedeste resultater opstår i spil og interaktion, så man helt glemmer sig selv. Humoren er specielt vigtig, når man skal skabe noget sammen. Det skal være en oplevelse, og jeg sætter gerne mig selv i spil og kan for eksempel finde på at joke med, at jeg er tunghør og derfor bliver nødt til at komme helt tæt på folk Det skal være legende og in your face, men vi er forskellige. Jeg har en kollega, der er lun, stilfærdig og nærværende. Det vigtige er, at man formår at skabe en stimulerende ramme. Man skal vide, hvordan man ’stemmer’ gruppen.”

Al for god til praksislæring
Før jobbet hos Djøf var Katrine netværksfacilitator i it-virksomheden Systematic. Det giver hende tyngde som facilitator og masser af erfaring, som hun trækker på, men alligevel overvejer hun, om hun skal certificeres.

”Jeg er AL for god til praksislæring. Det betyder, at jeg har for lidt på CV’et, men teori keder mig, når det er uafhængigt af praksis, og jeg har aldrig åbnet en bog frivilligt!”

Bagsiden af Katrines store engagement er, at hun kan blive harm og stressbelastet.

”Jeg har brug for at blive klogere på mig selv og på, hvordan jeg interagerer. Måske noget coachingagtigt 1:1 selvudviklende, der giver balance, gør mig mere klog på mig selv og mindre løs i kanterne?” tænker hun højt.

Interaktionen med de frivillige kræver nemlig, at man er velforankret som facilitator. Man skal turde give slip. Og samtidig skal man kunne tåle at agere i modstand og konflikt. For frivillige stiller krav og udfordrer rammen. Der er en evig forhandling i gang. Og sådan skal det være.

Forankret facilitator
"Rammen er der af en årsag og skal forsvares. Djøf Netværk er en produktionsvirksomhed, og de frivilliges opgave er i sidste ende at producere arrangementer. Det kræver nødvendigvis tidsfrister, bureaukrati og klar arbejdsdeling”, siger Katrine, som blev valgt til jobbet i Djøf på grund af sin robusthed.

"Passionen kan få bølgerne til at gå højt. Det er fantastisk. For det afspejler, at de frivillige er superengagerede og opfatter Djøf som DERES forening. Det må vi ikke tage fra dem eller ødelægge.

Katrines tre gode råd til facilitering af frivillige

1. Få skabt klarhed om rammen og forventninger, så der bliver skabt rum til faciliteringen. Og husk at det er ikke alt, der kan og skal faciliteres.

2. Undervurdér ikke relationens magt. Det er relationen, der bærer, så vær nærværende og autentisk. Folk motiveres af noget forskelligt. Relationer giver indblik i, hvad der driver den enkelte.

3. Se det som en gave, når der bliver gjort modstand. Det tvinger os til at kigge på vores praksis – det viser, at der er noget, vi IKKE har gjort godt nok.

Du kan læse mere om Katrine her.

Katrine Hald Kjeldsen, Djøf Netværk
Katrine Hald Kjeldsen, Djøf Netværk

Vidste du

at Facilitator har vundet flere udbud på interne facilitatoruddannelser bl.a. hos SKAT?

Kontakt os, hvis du vil vide mere

Facilitatorkurser 2019

Har du brug for at blive endnu bedre til at involvere, motivere og aktivere dine medarbejdere, kolleger, projektdeltagere, studerende, borgere eller brugere?

Vi har kurser for både nye og erfarne facilitatorer og glæder os til at dele vores viden med dig!

Læs mere her

Læs mere her

Spørgehjørnet

Kontakt Facilitator, hvis du har spørgsmål om facilitering eller vil vide mere om, hvordan facilitering kan styrke samarbejdet i dit team, din afdeling eller din virksomhed.

Kontakt Facilitator