Lykkehjulet eller Dikke-dik

Udviklet af Søren Andersen og Hanne Tirsgaard, BankData

Formål
Brainstorm. Det helt særlige ved denne form for brainstorming er, at den foregår liggende.

Du skal bruge

  • To facilitatorer. Den ene noterer deltagernes svar, den anden er 'lykkens gudinde'
  • En pegepind eller lignende
  • Tavle/flip over
  • Evt. flip over-papir som liggeunderlag.
         

Instruktion

  1. Bed deltagerne lægge sig på ryggen på gulvet i en cirkel med fødderne i midten, så de til sammen danner et Lykkehjul.
  2. Giv dem det spørgsmål eller den opgave, de skal brainstorme på, og lidt tid til at reflektere.
  3. Lykkens gudinde starter nu sin tur rundt om cirklen, mens hun med en tryllestav (f.eks. en pegepind) blidt strejfer deltagernes hoveder og siger: dikke-dikke-dikke-dikke-dikke-dik. Den person, hun stopper ved, besvarer spørgsmålet, hvorefter hun fortsætter runden og stopper ved en ny deltager..

Tid
Dikke-runden fortsætter, indtil der er svar/idéer nok, eller til deltagerne løber tør, ca. 10 min.
 
Fordele
Deltagerne har deres eget refleksions-/tankerum, da de ikke kan se hinanden under brainstormingen, men de kan stadig høre og dermed blive inspireret af hinanden. Når man ikke kan se, vil man ofte lytte mere intensivt og måske også høre noget andet, end man ellers ville have gjort.
 
Relationelt har det en effekt, at man har ligget på gulvet og grinet sammen. For det gør man, når 'dikkeriet' begynder.
 
Endelig giver øvelsen helt bogstaveligt et nyt perspektiv, da man ser opad. I et kursuslokale er det sandsynligvis ikke specielt inspirerende, men det vil det være, hvis man laver øvelsen udendørs på en lun sommerdag med sol og drivende skyer, hvis altså ikke deltagerne falder i søvn, hvilket bringer os til ulemperne ved metoden:
 
Ulemper
Det kan være svært for deltagerne at huske, hvad der allerede er blevet sagt, da man ikke kan se, hvad der bliver notertet af facilitatoren undervejs. Spørgsmålet eller opgaven er heller ikke synlig for deltagerne, når de ligger ned med lukke øjne eller kigger op i loftet. En måde at afhjælpe det på er, at facilitatoren gentager spørgsmålet og opsummerer svarene et par gange i løbet af øvelsen.
Og ja, så kan man falde i søvn, når man ligger der og reflekterer, så lav ikke øvelsen lige efter frokost, eller på et andet tidspunkt hvor energien er lav.
 
Endelig kan nogle have modstand på at lægge sig på gulvet, så vurdér, om øvelsen passer til deltagerne.

En idé

Øvelsen vil måske fungere bedre rent teknisk, hvis deltagerne ligger med benene udad, så man 'dikker' på fødderne, men det bliver måske for tæt at ligge næsten kind mod kind...

Du kan downloade Lykkehjulet som pdf-fil til din værktøjskasse.
 

Lykkehjulet
Lykkehjulet

Vidste du

at Facilitator har vundet flere udbud på interne facilitatoruddannelser bl.a. hos SKAT?

Kontakt os, hvis du vil vide mere

Facilitatorkurser 2019

Har du brug for at blive endnu bedre til at involvere, motivere og aktivere dine medarbejdere, kolleger, projektdeltagere, studerende, borgere eller brugere?

Vi har kurser for både nye og erfarne facilitatorer og glæder os til at dele vores viden med dig!

Læs mere her

Læs mere her

Spørgehjørnet

Kontakt Facilitator, hvis du har spørgsmål om facilitering eller vil vide mere om, hvordan facilitering kan styrke samarbejdet i dit team, din afdeling eller din virksomhed.

Kontakt Facilitator