Virtuelle møder stiller krav til øre og krop

Det er som om at kroppen sættes på standby når vi deltager på et videomøde, - det er kun talen der tæller. Og så glider kommunikationen ikke så godt længere. Vi ser og oplever det næsten hver dag i de organisationer, vi arbejder med: Der er stor fokus på effektive møder, der skaber resultater og fremdrift. Virtuelle møder er opstået, så vi kan kommunikerer hurtigere og mere effektiv på trods af afstande, men vi har glemt at fortælle deltagerne og mødelederne hvordan man skal kommunikere på den type møder.

Her er et par gode fif til at skabe bedre virtuelle møder:

Kommunikationscirklen består af 3 dele, 7% ord, 38% tone og 55% krop.

Vær tydelig
På virtuelle møder er der en tydelig tendens til at kroppens sprog sættes på hold. Vi sidder typisk ned, så halvdelen af vores kropssprog er gemt væk under bordet. Samtidig virker det som om at mange deltagere holder op med at ”snakke” med kroppen, og det gør kommunikationen uhyre vanskeligt for modtagerne:

De (mis)tolker eller fortolker det budskab der bliver sendt. De opfanger ord som det primære, - en del af tonefaldet, - afhængig af hvor godt videoudstyret er (forsinkelse, dårligt billede, dårlig lyd mm.), og kroppen ser de intet eller kun få dele af.

Derfor stiller virtuelle møder langt større krav til vores kommunikation, at vi bliver mere tydelig i vores tale, tone og krop. Derfor er en mødeleder eller en facilitator til at samle op på delresultater, diskussioner og meninger, en rigtig god investering.

Skriv på væggen
Det handler om at være konkluderende, spørgende og ikke mindst skabe en synlig dokumentation, som alle kan være enige i, og dermed undgås misforståelser. Brug væggen i lokalet, del dokumenter på skærmen, begge elementer kan virke fint.

Brug kroppen
Et andet element er at begynde at bruge kroppen når du kommunikerer. Måske er det muligt at stå op til mødet, - så hele kroppen er synlig, og dermed daler sandsynligheden for at deltagenre laver andre ting kraftigt. En krop i dvale er nemlig også ensbetydende med at nogle deltagere er optaget af deres iphones, ipads eller holder små møder i mødet.

Dette er bare nogle af de mange ting, det er nødvendige at sætte fokus på omkring de udfordringer, virtuelle møder giver dig som mødeleder eller facilitator. Derfor tilbyder vi et endagskursus, hvor vi sætter de virtuelle møder under lup og giver dig mulighed for at ændre og forbedre din virtuelle mødeledelse.

Vidste du

at Facilitator har vundet flere udbud på interne facilitatoruddannelser bl.a. hos SKAT?

Kontakt os, hvis du vil vide mere

Facilitatorkurser 2019

Har du brug for at blive endnu bedre til at involvere, motivere og aktivere dine medarbejdere, kolleger, projektdeltagere, studerende, borgere eller brugere?

Vi har kurser for både nye og erfarne facilitatorer og glæder os til at dele vores viden med dig!

Læs mere her

Læs mere her

Spørgehjørnet

Kontakt Facilitator, hvis du har spørgsmål om facilitering eller vil vide mere om, hvordan facilitering kan styrke samarbejdet i dit team, din afdeling eller din virksomhed.

Kontakt Facilitator